Confectionam si comercializam o gama completa de plase de pescuit, navod, setca, prostovol, vintir si altele. Credem in lucru bine facut si in identificarea cu nevoile clientilor, toate produsele fiind confectionate manual de catre noi la cele mai inalte standarde calitative.

Pescuit cu navodul

Pentru cei mai tineri si/sau mai putini experimentati, scriu aceste randuri pentru a descrie modul in care se “trage” (in termini populari, pescaresti fiind spus) cu navodul. Aceasta tehnica este la fel de veche ca si echipamentul in sine.

In primul rand vreau sa prezint cateva informatii despre navoade in general.
Acesta este cel mai mare echipament de pescuit, utilizat pe suprafete intinse de apa, lacuri, mari si oceane, preponderent in pescuitul industrial. Confectionam navoade la dimensiuni mai reduse, spre exemplu 20-30-40m lungime, 2-3m inaltime, dar acestea se numesc “plase de tras”.

Navodul este format din doua “aripi” in oglinda, cu exact aceleasi dimensiuni, iar acestea se unesc la mijloc. In acest loc, intre cele doua “aripi” se monteaza matita. Matita este o plasa croita si cusuta in forma de punga in care pestele se inghesuie cand navodul este tras la mal. De obicei, matita se confectioneaza dintr-o plasa cu ochiul mai mic si cu firul mai gros decat aripile, aceasta regula sa aplica in special la navoadele de mari dimensiuni.
In partea superioara se monteaza sfoara cu plutele, iar in cea inferioara o sfoara mai groasa si eventual putin plumb.

Important de stiut!
Un lucru foarte important este ca fundul lacului trebuie sa fie plat. Partea de jos a navodului trebuie sa “mearga” obligatoriu pe fund, in caz contrar pestele scapa pe sub plasa. Daca exista santuri, gropi sau alte denivelari abrupte, navodul este ineficient, pestele se ascunde in acele locuri si iese pe sub navod.

Cum se trage cu navodul?

In cazul nostru am avut o pepiniera pentru puiet din care s-a dorit scoaterea pestelui.
1. Am pornit cu intinsul navodului intr-un punct de pe malul lacului.

 

 

2. Un punct fix si unul in miscare ce tragea plasa chiar pe langa malul apei, astfel incat sa nu scape niciun peste.

 

3. Se parcurge la pas cu navodul intreaga balta pe margine, pana se ajunge din nou in punctul de plecare.

 

4. Cand s-a ajuns in punctul de plecare, se trage usor navodul la mal. Daca navodul este  prevazut cu matia, pestele se va strage tot in aceasta. In cazul nostru nu am avut matita pentru ca navodul este destul de mic.

 

5. Pestele recoltat din navod se poate pastra viu intr-un asa numit “obor”, un fel de viviera.

 

Lasa un comentariu